Friends, Just Feel Better... =D

Saya akan merindui dia selalu... :)


Assalamualaikum... Hari ni pagi yang sangat mendung dan sejuk.... Grrr...(Menggigil)
Lagi 2 hari nak kembali ke UiTM... jiwa belajar tak sampai lagi... Mula2 uh semangat, bila masa da dekat rasa malas...

Haih.. Bila aku sorang2.. baring pandang siling umah, mulakan aku berangan, tak berangan pun aku bayangkan muka seseorang... SAPA? SAPA? Insan yang bernama LELAKI.. first time aku kenal dia masa kat tuisyen Form 3.. Aku kenal2 macam tuh ja... Aku 'pemalu' kot... hahaha...

Start kawan balik masa Sem 1.. dia add FB aku... hehe.. lain giler muka dia...  Aku senang berkawan nan dia.. dia seorang yang kelakar, suka amik hati orang.. hati lembut... banyak giler kebaikan yang dia ada... Tapi tak jumpe face-to- face lagi...

First time jumpe dia kat UiTM kat Koperasi Dahlia.. Masa uh nak g LDK malam... Sebelum uh dia ada tacing nan aku.. Mang patut pun dia tacing.. aku kan jahat... Kesian dia... Bila jumpe uh, aku tenung dia.. Dia tak cakap sepatah pun.. maybe terperanjat kot.. kui3... Aku tanya nape n nape... Sebelum uh ada gak lah aku nanges.. Tu pun sebab rindu dia... Aku tak pernah rasa ada sahabat yang caring giler....

Sejak peristiwa itu... Jeng jeng jeng... Kami rapat balik.... aku lupa lah story nih...dia nak wat assignment CTU... kat Ipoh.. Kebetulan Hajar n Ina balik.. So aku duk bilik Lala.. Aku rasa cam nak ikut dia... Bukan selalu pun en... Aku rasa ngantok giler2 sebab tdo lambat.. Sorry lah bukan sengaja... Aku lak mengada nak ikut.. Mesti dia ngat aku cam tak ikhlas... Aku rasa serba salah sebab semua kos perbelanjaan dia yang tanggung... Haish... Aku tak nak beli mee sup sebab takut dia yang bayar.. aku rela berlapar..hahaha..

Pas dia siap cari bahan kat Perpustakaan Razak... hui hui.. First time tgok kot... G Jusco Ipoh.. Dia ajak makan n tgok wayang (Rasuk).. Comel giler dia time uh... sebab dia leh terkejut.. hahaha... Last2 aku lak takut... bukan seram apa.. tak suka tgok mata dia uh.. haha...

Masa nak balik uh dia belikan BIG APPLE... Ya Allah, apa nih.. aku rasa menyesal ikot dia sebab nya aku telah banyak membazirkan duit dia...

Balik uh, aku rasa hati aku tak tenang.....
Aku rasa aku lah manusia paling kejam pada abad nih.. 

Apa apa pun skang nih dia dah tak mesej aku langsung.. maybe sebab dia tau aku nan someone..

P/s : Awak, saya nak mintak maaf... :'( .. Banyak kali kecewa kan hati awak...
Mungkin ini jalan terbaik bagi awak untuk lupakan saya... Saya terima dengan hati yang redha... Untuk pengetahuan awak... Saya suka berkawan nan awak.. sangat2... Saya takda niat nak luka kan hati awak...

Relakan Perpisahan.. Anda akan bahagia.. :D

.

Assalamualaikum... 

Bila umur dah meningkat.... Fikiran pun dah semakin matang dan jauh ke hadapan... (Mak aih, ayat nak bombastik je....)
Sekarang ni aku kena pkir mana halal dan mana yang haram... Kita tak boleh menghalalkan benda yang haram... Kalau benda tuh haram, ia tetap haram je walau apa pun cara untuk menghalalkan nya.... Contoh paling kuat adalah COUPLE sebelum kahwin... 

Haih, berdosa nya aku... Ye larr, aku bukan lah insan yang baik seperti muslimah yang lain... Mak aku pun dah meletakkan kepercayaan yang penuh kat aku yang aku tak pernah kapel... Sebenarnya dah lama aku sedar tentang haram nya kapel nih.. Tapi aku buat jugak.. Adakah aku kategori yang tidak menyayangi Allah...?? Dan tidak menyayangi ayah ku sendiri?? Y_Y ... Arghhh.. Kecewa dengan diri sendiri...

Sekarang ni kami berdua sedar dan relakan perpisahan... Dia pun sedar akan keburukan ini... Kadang2 aku takut gak... Tak guna gak nak takut2.. Kalau sudah tertulis dia bukan jodoh aku, nak wat cam ne... Jerit lah sekuat hati dan menanges lah air mata darah sekalipun... Kita kena redha gak akhirnya... T_T

Sekarang nih, apa yang penting aku kena fokus kan pada pelajaran.. Aku sedar bnyak syaitan nak menyesatkan manusia (terutamanya Salbiah).. adeh... aku kena kuatkan iman... Perang hati... eyaaaaaaahhhhh.......

Perpisahan ni bukan boleh wat kita mati pun, malah kita akan mndapat sesuatu yang terbaik untuk diri kita sendiri...

Semoga Salbiah SINGLE sampai terdetik nak kahwin.. (gatal.. macam orang nak...)

Sekian, Wassalam...



Azam..?? Yang dulu nya azam pun tertunggak...


Assalamualaikum... Jawab2...
Aku tau yang baca uh ada misai n janggut.... hahaha...

Azam... Azam.. Azam... Haha.. Dari sekolah2... Azam aku tak pernah ikot pun...
Tapi kali ni... 2012.. Umur aku da meningkat... dah nak 20 tahun... dah nak angka 2 kat depan... ada orang uh 19 tahun pun tak sampai... Sapa lah tuh... hahaha

Sekarang Sem 4 nih semakin sengit saingan nya... Aku kena berazam dan wajib ikut azam uh... Aku tgok time table Sem 4 ni banyak rehat... Ada start kul 10pagi n ada yang kul 4petang... Ada yang jeles lettew... hahaha....

Azam aku Sem ni...
1.  Takmau tidur petang... (Leh caye ke?? aku da r kuat tidur...)
2.  Fokus.... (Selama nih berangan je)
3.  Malam2 study balik apa yang aku belajar pagi tadi... (Ye larr tuh...)
4.  Taknak kuar malam... (Kuar malam mesti nak makan, Bajet nak makan petang kul 6.30petang)
5.  Kalau boleh nak Solat Dhuha... (Boleh ke? huhuhu... Surah As-Syams pun tunggang terbalik...)

Wat banyak2, belom tentu boleh buat... Hahaha... :D

Semoga kita boleh buat untuk Sem 4 ni dan sem2 seterusnya.. Insyaallah, Amin... :D


Sedih giler...



Argggggghhhhhhhhh.... 
Apa nih... Sedih giler... 
Sebab??? Sebab?? Sebab??
Aku da tak boleh main Bowling.... 
Salbiah sewel.. Tu pun nak bgtau... haha

Tenang... Menenangkan....



Alhamdulillah pagi ni mendung dan tenang... huuuu...
Kebetulan hari ni budak SPM jawab exam..Pelajar Politeknik pun sama... Aku harap kawan2 boleh lah buat... Kalau bergantung doa orang pun tak leh jugak jika tiada USAHA...

Cuti Semester lagi seminggu... Adeh... Cepat tol masa berlalu... Rasa hepi dan sedih... Happy nya dapat jumpa kawan2 n yang sedih nya kena study... hahaha... Kalau cakap kat Mak pasal ni... Mesti Mak cakap.. Takyah belajar, duk umah... haha... Aku ni sepatutnya bersyukur lah kan dapat masuk UiTM.. Rezeki Allah swt bagi nih... Kenalah hargai dengan berusaha... Sekarang nih bukan senang nak masuk UiTM or Matriks... 

Cuti Semester sebulan nih aku banyak membuang masa dengan laptop aku nih... Nak kuar umah, duet kena kuar... haha.. aku bukan lah jenis berduit nak ber enjoy sana sini.. Tengok album FACEBOOK kawan2 upload gambar kuar jejalan... bestnya dorang... Aku tumpang happy jelah tgoknya.. haha..

Arghhhhh sebenarnya aku teringin nak g tempat yang dapat menenangkan fikiran.. Masalah nya takda sapa nak bawak aku.. cam ne... hahaha... 

Fazlin n Wahidah

Takpe2 awal Sem 4 takda Quiz dan Test lagi.... Dalam perancangan nih Fazlin n Wahidah nak datang jenguk kami semua... keh keh... Rindu katanya.... Dah dorang datang mesti lah kuar jejalan... Aku nak pujuk dorang g tempat2 kehijauan... hahaha...

Perangai macam budak2... Umur da tua.. haha

video
Saya rindukan sahabat sekolah saya...

Tudung Hitam = Nur Fadilah binti Mohd Puzi
Tudung Merah = Norfazilah binti Idris

*Perjalanan ke McD Setiawangsa...

Hope kita mcam ni lagi k.. 

Barang yang lepas jangan dikenang..


Assalamualaikum.. Alhamdulillah syukur.. maseh dapat melihat awan yang indah...
Bila melihat suasana tambahan lagi mendengar lagu Maher Zain teringat kisah2 dulu...
Ye... Kisah lama yang tak dapat dilupakan.. Banyak kenangan yang pahit kita ingat berbanding kenangan yang manis...

Bila pkir2 balik... banyak kesalahan aku kepada manusia... adakah mereka2 itu dapat memaafkan aku... Adakala sikap kita ni melampaui batas sehingga mereka2 itu tidak dapat menerimanya....

Hurm.. Barang yang lepas jangan dikenang.. aku nak cuba lupakan segala kejahatan aku dulu dan cuba untuk berubah ke arah kebaikan.. 
eleh.. dan dan je kau nih SALBIAH...
Berikan lah ruang untuk seseorang itu berubah...

Ramai yang hilang arah kerana CINTA...
kita kena terima kenyataan dia bukan milik kita kan... percayalah pada takdir Allah... 

Memanggil lah nama saya dengan gelaran yang elok..



Aku kecewa... Dari sekolah aku bersabar... masa main hoki pun aku bersabar... sebab apa?? Gelaran yang dipanggil... Berkali2 aku cakap kat kawan2 aku kat sekolah... Please, jangan la panggil cam tuh.. Sedih lah korang mempermainkan nama aku... Tapi still gak kne ejek.. 
Ayah aku bagi nama bukan untuk kawan2 mengejek.. ..

Hari Raya Aidiladha ritu, aku dapat mesej dari kawan lama.. dia ajak datang umah, borak2, rindu katanya... Ye aku pun rindu nan kau... kita tak jumpe sejak lepas SPM.. agak lama la gak... Tapi aku berbelah bagi... Nak pegi ke taknak... Aku mang nak jumpe dia tapi tidak mak dia...

Sebab apa?? Err..
Semua sebab gelaran MAK dia bagi kat aku.;. Ntah pape... Mengecewakan aku... Sabar pun ada tahapnya..  Aku cube lupakan... aku msej dia aku akan datang..

Bila aku datang.. Ramai lah gak tetamu.. AKU DAH AGAK.. depan tetamu beb aku kne.. memalukan... panggil gelaran mcam apa je...

Korang sume tak tau ke kalau kita panggil gelaran yang tidak di sukai oleh TUAN PUNYA DIRI... berdosa tau...


Surah Al-Hujuraat [11]
….dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

So kawan2... harap2 paham lah apa yang dimaksudkan tadi... sekian...

Semangat!!!

Berjuang.... Jihad

Assalamualaikum... 
Semalam hari bersejarah buat semua pelajar UiTM melihat, menengok result kat email masing2 dengan hati berdebar2 dengan mengharapkan pulangan yang baik....

Aku tengok n baca status kat facebook, ada yang terlalu hepi... ye maybe dekan... ataupun pointer meningkat dengan mendadaknya.... dan ada yang terlalu sedih.. :'(

Yang hepi uh, aku hepi lah gak... 


Yang sedih... Aku sangat empati kat dorang... Ye, aku pernah rasa jugak bila berada posisi kejatuhan... aku rasa nak kuar air mata darah... rasa nak meraung...apakan daya sudah tertulis... 
Aku cuba redakan hati ni... Ambik masa yang sangat lama... Kawan2 selalu gak bagi semangat kat aku untuk terus berjuang... 

Kepada kawan2 yang kecewa... terus kan berjuang... ada masa lagi... rezeki kita tidak kemana.. Jangan berputus asa..

Firman Allah Taala:

(Surah Yusof ' Ayat 87)

Ertinya:  Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah.  Sesungguhya tidak berputus asa dari rahmat  dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir. 


Asalkan hati kita tetap dengan Allah swt.. Percaya kepada Allah... Solat tak tinggal... dan sentiasa berdoa..
Mulakan azam baru.... Istiqamah...

Bersyukur

Kucing pun tahu bersyukur... Kenapa kita tidak??

Assalamualaikum....
Entri kali ini ialah bersyukur...

Bersyukur lah kepada Allah setelah kita dapat apa yang diingini... selalu berkaitan dengan pelajar adalah result... hahaha... 

Ini yang aku menci....Pelajar selalu tidak bersyukur,... mesti nak dapat lebih... haih.... tak paham2... kekadang aku pun sama gak... hahaha... 

Kalangan orang tidak bersyukur :
1.  Dah lulus... Tetapi maseh lagi kecewa sebab tak sampai target yang diharapkan...
2.  Dah dekan... Tetapi 'alamak pointer jatuh'

haih haih haih....

Tahu tak kawan2... Orang yang bersyukur dan menghargai nikmat pemberian Allah swt, mereka beruntung kerana Allah swt akan menambah lagi pemberian Nya..

FirmanNya bermaksud :

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (QS. Ibrahim: 7)

So kawan2... setelah dapat result cemerlang atau pun lulus... Sujud Syukur lah kepadaNya... Insyaallah rezeki kita mungkin di lain hari.... Wallahulam...... :)

Menahan Marah ..... Sabar


Assalamualaikum... 
Tajuk kali ini ialah Marah...Sabar

Ramai orang reti marah tapi tak reti sabar..... (ayat gramatis.. haha)

Alangkah rugi nya seseorang itu tidak bersabar....
SEBAB apa aku kata RUGI??

Kita akan mendapat ganjaran 10 kali ganda pahala bagi orang yang bersabar..

"Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh ganda amalnya..."
(Surah Al-Anam, ayat 160).

Kadangkala aku menyakitkan hati kawan2, membuatkan tergurisnya hati kawan2... sehinggakan kawan2 merajuk atas perbuatan aku sendiri..

Tidakkah kamu semua sedar bahawa kamu juga begitu wahai sahabatku sekalian?? (Fikir sejenak)

Ya, kadang2 aku rasa nak marah, nak tengking, nak sepak, nak terajang kat korang yang mengatakan ''eh kau ni bla bla bla''... Benda itu sangatlah menyakitkan hati.. tetapi aku berSABAR... mengingatkan diri sendiri bahawa SABAR ITU SEPARUH DARI IMAN.. wah, rugi lah aku kalau aku tak bersabar.. ngat senang ke nak dapat ganjaran 10 kali ganda dengan hanya bersabar...

So kawan2... Memaafkan sahaja kawan yang pernah menyakitkan hati kita atau gurauan berlebihan membuatkan kita rasa terluka... Cepat2 anggap yang dia tidak sengaja atas perbuatan nya itu.. 

Apabila tergerak hati ingin membalas dendam, cepat2 istigfar.. Sebenarnya SYAITAN telah menghasut dan selalu merosakan fikiran kita....

Mesti orang kata ek eleh bajet je kau ni sal.. ngat senang ke nak maafkan orang...
Kawan, fikir lah sendiri yang kau pun pernah gak menyakitkan hati orang...
Kita tahu bahawa kita hanya lah insan biasa, dan bukanlah sempurna untuk menjaga hati semua pihak...

Terpulang lah pada kamu jika kita nak marah dan nak amik hati.. Sangatlah rugi kerana kita sendiri akan menyesal... Percayalah...

Wassalam...

Kawan, Sahabat, Teman dan Rakan...

Zaman Persekolahan

Nurul Amirah binti Nordin
Darjah 3

Siti Asmah binti Ishak
Form 1

Muhammad Amir bin Jumri
Form 2

Norfazilah binti Idris
Form 2

Siti Nor Hazirah binti Goriman Khan
Form 2

Muhammad Hafizudin bin Roszai
Form 3

Wan Nurfatin binti Wan Jaafar
Form 3

Nur Fadilah binti Mohd Puzi
Form 4

Ahmad Amir Nazrin bin Ahmad Zaid
Form 4




Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Mazlina binti Salim
Part 1
Roomate

Nor Syakila binti Nordin
Part 1
Roomate

Nurul Hajar binti Ahmad Shukri
Part 1
Roomate
(Takut kena marah lau tunjuk muka nya
hehe)

Nur Fazlin binti Abdul Karim
Part 1
Roomate

Nur Izzati binti Zulkefli
Part 1
Classmate

Nurazilah binti Zaharuddin
Part 1
Classmate

Hanif bin Abdul Wahab
Part 1
Jabatan Pertahanan Awam
Wakaka..

SPM
By Ezzah Hamizah


AC110
Edited by Masturah binti Omar

Kawan dan Sahabat saya cantek, jelita, comel, / kacak semuanya.....

Terima kasih kepada kawan2 sudi membantu dari SEMUANYA... Hanya Allah swt dapat membalas kebaikan anda sume...
Segala kejahatan, keburukan dari Nur Salbiah binti Abdul Rahman dapat dimaafkan..
Sekian, Terima Kasih...




Mak..

Birthday Mak 31.10.11

Selamat Hari Lahir Mak... Semoga Mak sehat selalu dan sentiasa ada rezeki...Mak, doakan b sentiasa berjaya di dunia dan di akhirat.. Amin...

Doa Mak membawa b ke syurga...

Mak, halalkan segala makan minum, ilmu diajari dan segalanya... Semua nya tak dapat dibayar dengan wang.. Hanya Allah dapat membalasnya...

Terima kasih kerana ikhlas menjaga b dari bayi hingga sekarang... You're wonderful person...

Mak, sentiasa lah tabah mengharungi segala cabaran hidup ini.. Bukan senang seorang ibu sanggup menjaga 2 orang anak nya yang sakit.... dan tak pernah merungut.. hanya tahu berdoa.. tak pernah mengenal erti putus asa... :'(

Insyaallah, ada umur yang panjang, b akan membawa Mak ke Makkah...
Dah 2 kali Mak cakap pasal ni.. Insyallah Mak...

Kawan dari kecik... (Tipu jee)

Thanks to Ahmad Amir Nazrin bin Ahmad Zaid... Sebab wish birthday kat Mak aku... Amir, Mak aku anggap kau anak dia tau tak.. Bangga tak... haha.. Ayat kau tu mang wat mak ketawa semalam.. 'KISS'.. bahaha...

Aku pun tak tau lah kenapa banyak2 kawan, aku cite kat dia je 31.10 uh birthday mak... haish... :)

Amir, aku doakan Opah kau cepat sembuh ye... Insyaallah..
Aku tau kau seorang cucu yang baik....